Chmatákov online


Fórum – Poďte somnou zaspomínať...

Fórum » Diskuse o Chmatákově » Poďte somnou zaspomínať...

Sam #12
CH.B.I.
Obrázek
Ve hře: Sammyk
SZ Web
Dnes je tomu presne 10 rokov od mojej registrácie na tunajšie fórko, rád by som sa svami pri tejto udalosti podelil o moje zážitky za túto dobu, počas ktorej som pri Chmatákove či už aktívne alebo pasívne.

O Chmatákove som sa dozvedel z nejakého hráčskeho časopisu približne v marci alebo apríly roku 2005.
V tej dobe som nepoznal žiadné multiplayer hry s virtuálnym životom preto ma to dosť uchvátilo. (ten článok mám ešte aj niekde doma zaarchivovaný)

Kým som sa dopracoval k vyskúšaniu Chmatákova, bola už verzia s pohľadom zhora, tú prvú IZO verziu som, bohužial, naživo nevidel.
V tých časom bol Chmatákov ešte v alfa verzii a tým pádom sa nehral ale testoval :) Pamätám si, ako sme sa všetcia navzájom opravovali keď sme spomenuli, že hráme - nie testujeme!
Server býval online len zriedka, keď Gizmo niečo pridal a bolo to treba odtestovať. Keď server bežal aspoň deň vkuse, tak to bola rarita a všetcia sme si to užili na 100%.
Wipe bolo na dennom poriadku :)
Ešte si pamätám, ako som sa prvýkrát stal členom Chmatákovského policajného zboru (vtedy to bola organizácia ku ktorej sa dalo prihlásiť v meste po dosiahnutí určitej úrovne presnsoti), dostal som skin policajta,
ktorý je dnes známi ako skin CHBI a ľudia ktorý ma videli, mali rešpekt! :D Bolo to proste iné, nové...

Chmatákov bol vtedy úplny iný, úplne vo všetkom. Ľudia v hre boli k sebe všetcia ako dobrí známi, aj keď sa medzi sebou zabíjali a virtuálne sa nenávideli.
Gizmo mal tú hru rád, bolo to vidieť na jeho prístupe k tomu, videl v tom naozaj potenciál, snažil sa a bral to vážne. A samozrejme, aj komunita "testerov" to vtedy vedela oceniť.

Klan Rubci ako prvý spustil éru klanov, aj u nich som pôsobil :D Brigáda míru, Chmatbamblers chmatgamblers.wz.cz a neskôr som si aj ja s hráčom Kaktus založil svoj klan Punkers :)
Dokonca som neskôr "obnovil" CHBI (predtým bola len v jednej z prvých verzii v pláne a dokonca mala centrálu v meste :) ),
najskôr len ako nezávislý klan bez akejkoľvek podpory, len so skinom a neskôr sme si vybojovali u Gizma imunitu na obranu :)
A poviem vám, fungovali sme parádne. V tej dobe medzi sebou v hre bojovali klany Sockers a ... A na meno druhého klanu si nespomeniem :D Ale bývali to pekné masakre, PK klany ako sa patrí - ničili všetko...
Až kým neprišla CHBI! CHBI bez práv len s imunitou na obranu, CHBI ktorá si víťazstvo a poriadok museli vybojovať!
Pre mňa boli toto najlepšie hráčske časy :)
Postupne sa hra rozrastala, rozrastala sa aj komunita okolo nej ale stále bola dostatočne ucelená - asi to bolo tým, že že ľudia prichádzali stále ale postupne a vždy sa mal toho nového kto ujať, pomôcť mu...

Prvý veľký skok Chmatákova bol na vianoce roku 2005, prešlo sa z verzie s pohľadom zhora na izo verziu a vyšiel článok na freehry.cz (ak sa dobre pamätám).
Vtedy prišlo dosť nových ľudí, server už býval spustený pravidelne a wipe už neboli tak často.
Od tejto doby sa Chmatákov postupne pomaličky zlepšoval a smeroval hore... Až po ohlásenie verzie 1.5 - opäť výrazný skok ale tentokrát už fakt veľký.
Prišlo kopec nových ľudí, komunita sa začala trieštiť... S testom 1.5 bežala zároveň aj verzia 1.4 na ktorej som bol GM a myslím, že sme to až do jej konca tiahli dôstojne.
Tu som skončil ako hráč Chmatákova. Ostala už len verzia 1.5 a veľká komunita ktorá už nebola ucelená. V tej dobe skončilo veľa "old school" hráčov a testerov.

Nejakú dobu som pôsobil aj ako GM vo verzii 1.5, potom som skončil a potom zase začal a znova skončil :D
V hre sa ukazujem odvtedy už len sporadicky, fórum ale sledujem stále.

V Chmatákove som spoznal veľa skvelých ľudí s ktorými som v kontaktu už strašne dlhú dobu a som za to rád... Naučil som sa vďaka Chmatákovu veľa vecí, s Chmatákovom som v podstate dospel a môžem mu za veľa ďakovať.
Aj to, čo ma teraz živí viem v podstate vďaka Chmatákovu. Chmatákov nieje proste hra ako ostatné hry pri ktorých len natvrdlo sedíte a hráte.
Okolo Chmatákova si ľudia vymýšlajú aktivity, ktoré nemajú hranice...
Proste to čo som zažil s Chmatákovom som nezažil pri žiadnej inej hre.
To bude ale asi tým, že Chmatákov nieje hra, ktorá ponúka zábavu sama o sebe ako napr WoWko, v Chmatákove zábavu tvoria ľudia a tým je táto hra odlišná a núti ľudí rozvíjať sa.

Som srdciar a keď mám niečo rád, tak to mám rád až kým to neznenávidím! A rovnako je to aj s touto hrou, dala mi veľa a nedám na ňu dopustiť. Som rád keď vidím, že sa to tu po dosť zlých časoch opäť rozbieha.
Keď bol na tom Chmatákov dosť biedne, začal som programovať dokonca vlastný server aby som to oživil. Niektorí to možno poznáte, názov je CHEMU.
Najskôr som začal robiť server pre verziu 1.4 ako nie moc skúsený programátor... Časom som sa zlepšoval a aj som si uvedomil, že server pre verziu 1.5 bude lepší.
Začal som teda nanovo s novými poznatkami makať na vlastnom servery ktorý spolupracuje hlavne s klientom verzie 1.5, 804 - posledná verzia, v ktorej nebol mix pxa a vector grafiky ale je to len čisto pxa hra.
Verejne som server nikdy nepredstavil aj keď už som mal v podstate 2 hotové - pre 1.4 a teraz aj pre 1.5. Prečo? Lebo som idiot :)

Momentálny stav projektu si môžete pozrieť na stránke konovica.eu , nedávno sa ku mne pripojil Xment tak dúfam že to ako admin nakopne a hlavne dokope mňa do práce... :)

Až raz toto tu skončí, ja Chmatákov neopustím a môj server Konovica je v podstate len "stavanie ochranného bunkru" pre Chmatákov.


Ak ste to dočítali až sem tak vďaka. Pri písaní tohto textu som si aspoň nostalgický zaspomínal na mládí a snáď z toho máte aj vy niečo :)

Ďakujem Chmatákovu a ďakujem Gizmovi za túto skúsenosť!
# 28.8.2015 7.05
 

Stránky: 1 2

_Mr.Venty_
uživatel
Ve hře: Ve[n]ty, Venty
SZ Skype Web
Nádhera :-):-D 2005 to sem si hrál s legem...
# 28.8.2015 8.34
Užívat, vydělat balík, denně šukat jako Alík
Bajonikl
zablokován
Obrázek
Ve hře: Bionicle19
SZ Mail
Super čtení, díky.

CH pro mě byla snad jediná hra, kterou jsem mohl hrát na tak šíleně slabém PC a lépe bych to nepopsal. CH má v sobě něco spešl, nemusí ho hrát 18000 lidí denně aby se člověk pobavil. Jako pro malého pro mě CH byla supr cesta jak nějak zrychlit čas. Lidi které jsem poznal (ano jsem jabkař, myslím lidi z jabka) nikdy nezapomenu.
Začínaje Spawnem až po Schmieda, který vede k Rembusovi. Prostě všechny.

Já si myslím, že CH byl tak nějak úspěšný. Sice je hromada věcí co jde dopilovat, ale s tím nedostatkem času na updaty je tu stejně dost věcí co jde dělat.



Naposledy upraveno: 28.8.2015 11.37

# 28.8.2015 9.23
Obrázek

NEJLEPŠÍ KILLER NA CHMATÁKOVĚ
Gizmo
autor hry
SZ
Same, díky, mnohem víc než cokoli jiného mě moc těší, že můj zprvu malý projektík opravdu ovlivnil řadu hráčů natolik, že i po letech na CH vzpomínají. To, že se díky mojí hře někdo seznámil, naše kamarády, pobavil se či něco naučil, je bezva pocit a moc si cením toho, že jsi to napsal.

Možná si to neuvědomujete, ale i ty pokusy o nalezení bugů, hacků a vůbec to, že s tím někdo ztrácí čas, je pro mě ve výsledku zpráva o tom, že CH nebylo úplně k ničemu.

Proto doufám, že si to někdy uvědomí všichni ti, kteří mě během let jenom nadávali a kritizovali a snažili se mě podvést - řada z nich si zkusila i vést servery a zjistila, že zavděčit se lidem je snad to nejtěžší...

Díky :)

PS: CHEMU sleduji, udělal jsi na tom Same kus práce..
# 28.8.2015 10.18
 
Burner
uživatel
Obrázek
Ve hře: Burner
SZ ICQ
Nádhera, Chmatákov prešiel kus cesty, zožal vtedy ešte veľmi pekné úspechy. Bohužiaľ si toho veľmi nepamätám, začal som hrať až okolo 2009, ale mal som šancu zažiť aspoň trochu tých starších časov. Na teba doteraz spomínam hlavne ako lídra CH.T.S. Dokonca neviem, či vtedy nemalo CH.T.S. aj svoju webstránku, možno to bolo len na podávanie prihlášiek, neviem. Každopádne som mal šancu otestovať CH2, ktorá mi teraz asi najviac chýba.

Síce som toho až tak veľa z tejto éry nezažil, ale aj tak všetká vďaka patrí Gizmovi, vďaka ktorému si väčšina z nás môže aj doteraz spríjemňovať chvíle.

Som rád, že aj po takom čase je tu ešte niekto, kto nám môže porozprávať o histórií CH a dať nám pocítiť tu atmosféru, ktorú už pravdepodobne nikdy nezažijeme. :)

A na Konovicu sa teším ;)
# 28.8.2015 11.27
 
nations
uživatel
Obrázek
Ve hře: Nations112, Acer, Vario
SZ
Na dobu, kdy jela 1.4 a test dohromady taky pamatuju a občas si na to vzpomenu. Hrával jsem obě verze, ale i jak skončila 1.4, tak jsem ještě rok-dva hrál. Pamatuju si, jak mapa testu končila u PK města a pustiny a všechno dolů ještě neexistovalo. Kolik humbuku a slávy bylo vždycky při otevírání nového města. Kdykoli jste přišli na těžbu nebo rybárnu, vždycky tak 10 lidí a hodiny strávené kecáním :-D Plno bezva lidí ve hře, dostat se na server přes den bez VIP bylo bez šance, u půlnoci to byl taky problém. Ve hře vždycky mraky lidí (nevím, kolik byl limit, ale v té době snad i kolem 80 + vip? )
Chmatakov byla první hra u které jsem fakt trávil hodně času a přivedl k ní spoustu lidí (Corse, Plenka, Nations113, atd...) a ani toho moc nelituju. Spíš naopak mě mrzí, jak to potom začalo upadat a komunita šla do háje, ale bohužel s tím nikdo nic neudělá.
I když někteří hráči, kteří začali hrát po roce 2008 tvrdí, že komunita byla super a celkově hratelnost byla dobrá, tak by tvrdili něco jiného, kdyby hráli okolo 2006-2008. Nedá se to srovnávat

Několikrát jsem se pokoušel znova hrát, ale už to prostě není ono, tak to bylo vždy jen pár hodin.

Každopádně v té době to byla super hra, plno zábavy, super komunita, neobvyklost hry, ale v dnešní době už to moc nejede
# 28.8.2015 22.55
Chmatákov Old Player (2007-2018)
(Pietro, Palanda, Corse, Nex, maniak, Aspire, zvonek, Magpie a mnoho dalších )

Chmatákov mapa
Big Daddy
uživatel
Obrázek
Ve hře: Big Daddy, Medved 009
SZ
Sam: A o svým nejlepším online kamarádovi z Chmatu ani slovo ! :'(
# 30.8.2015 18.09
 
Maly John
moderátor
Obrázek
Ve hře: Makající John, Honík
SZ ICQ Web
Docela zírám, že staré školy ještě sledují fórko. xD

Ten věčně plnej server si pamatuju, to bylo nových postav aby si člověk vůbec zahrál :-D
Jestli se nepletu, taky jsem se tu poprvé ukázal v roce 2005, ale pamatuju si jen málo - hlavně to, jak mi hra padala při přechodu na jinou obrazovku a na to, jakej byl kumšt si na něco vydělat. Kombinace těchhle dvou faktorů znamenala, že jsem se skoro nehnul ze Lhotky a když, tak jsem si připadal jako Kryštof Kolumbus 8-)

A ty bitky na rubu a to psycho když jste tam zrovna rubali - odlognout a už si ten den nezahrát nebo zkusit zdrhnout? xD

Nejvíc jsem nahrál za Johna a ač tu bývalo prázdno, jádro zůstalo a vždycky bylo s kým rozumným pokecat. To mi opravdu chybí.
# 31.8.2015 9.09
Nobody's perfect. My name is Nobody.
Dva smajlíci = emoce, tři a víc = demence. :D :D :D
honik.wz.cz/chmat.html - kompletní návod na Chmatákov
Dvoulistek
uživatel
Obrázek
Ve hře: Dvoulístek/(Troj)Lístek
SZ
Příjemné čtení Same. Díky za to. :)
# 31.8.2015 10.19
V pravdě si najdou směr a hrají fér, ve znaku mají dvakrát R.

Bajo
uživatel
Ve hře: BajoOo
SZ ICQ Skype Web

Sam #12:

A poviem vám, fungovali sme parádne. V tej dobe medzi sebou v hre bojovali klany Sockers a ... A na meno druhého klanu si nespomeniem :D Ale bývali to pekné masakre, PK klany ako sa patrí - ničili všetko...



Druhý klan sa volal respect(tam som hrával vtedy pod nickom Wlk, kedže som mal ban na maine a bolo to komplikované :D viz video : http://www.youtube.com/watch?v=zrosGqKRshE

Každopádne pre mňa najlepšie časy boli ešte predtým keď bojovali Chmatparta vs Antichmatparta a PK mesto ani nebolo, bojovalo sa iba na rubu viz http://www.chmatakov.cz/media/chmat.avi

Alebo ešte časy predtým keď sme založili chmatpartu (ja, jurobezmena, night slayer) proti hráčom ako psYcho, kokoten, deleter, nicitel,drlik a mnoho ďalších

Inač pre mňa je najväčšia nostalgia keď si pravidelne prezerám staré fórum http://stareforum.chmatakov.cz/
# 31.8.2015 10.30
Škoda, že tu už nikoho nepoznám.


SZ
:D Haha Same, si pamatuju jak sem se dostal k vam do CHBI na konci a sli sme delat razii do PK mesta :D nejdriv sme je rozbili a pak prisli s posilama a museli sme se stahnout.

Jinak stare casy fajn, nejvic se mi libila rychlost sekery bojove driv, jako noobik jsem vzdy stal u te banky ve meste a cekal az nejakej frajer vytahne sekeru a pokili co nejvic lidi a ja jim seberu jejich veci :D :D

Hodne se pak zmenila komunita a ac si to neradi priznavame aj my.. prislo mi, ze driv se hralo mnohem vic na roleplaying a dneska ti kazdej jen nadava a dela ze sebe machra... smutne. Docela se mi libilo kdyz montik prisel nedavno se svym napadem na ten jeho gang s pravidly atp.. bylo to fajn oziveni role-playingu na chmatu (a aj to mam pocit komunita dost odsoudila..)

Gizmo: Ono vic lidi vzpomina, to se neboj, ta hra fakt davala svobodu jako zadna jina. Hodne prijemne stravene chvile :) hlavne kdyz ste meli cely tym pohromade a venovali se tomu aktivne... (ty, Miky, spid3r atp). Hrozna skoda, ze vyvoj nepokracuje a asi ani nebude.. udelat tu hru na tablety nebo neco by ji docela prospelo, rekl bych.

s pozdravem, MAK
# 31.8.2015 15.01
 
Starej Monty
uživatel
Obrázek
Ve hře: SkaterBoy
SZ Skype
Dřív lidi na sebe byli hodnější, nebo jak to říct.. spravedlivější. Řekl bych, že dřív to měli Modi fakt v ruce, že se tam nedostal nakej floutek. A neřek bych, že tam dřív byla naka protekce atp.

Dneska je tu spoustu lidí co si myslí jak sou dobří a prezentujou se jak největší gangstas a pak když vidím jejich fotku je to docela na smích. Naopak lidí co sou tak nějak v klidu sou nejvíc týpci.

Vzpomínám na CHBI , na to jak sem našetřil na broknu a šel killit na rub. Už tehdy sem měl docela čest takže sem neodlogl a nechal se zabít pokud sem se s někým dostal do potyčky. Stejně tak jako používaní autoclicku a odlogavaní nebyli tak častý, pač tehdy hráči měli čest.

Tehdy mě ani MAK nevadil :D Byli sme kámoši.

Hlavně jak Jabko nejelo delší dobu tak se na ofik pak narvalo spoustu nových lidí (moulů).


Ale neříkám, že jen díky Chmatu, ale i díky Chmatu sem se naučil líp s počítačem. Pač tehdy (13let) když sem došel na Chmat sem si myslel, že když vytvořím složku na ploše tak sem ultramegaPCkingoftheworld. Pár lidí mě tu pomohlo s nakýma základníma věcma.

Na Rabbitově a na Chportálu byla taky good komunita.

A nejvíc mě dostavaj ty věty na Chmatu: ,,Ja vydělavam tolik a tolik.. cos dokazal ty?'' :DDD To mě dycky dostane, nechápu proč se každej kasá. .jo chápu, že se někdo chce pochlubit, ale říct: ,,cos dokazal ty?'' :D Můžeš dokazat co chceš... dám direkt na bradu a budeš moct mě i zlatý hodinky :D (ne dělám si prdel :D )

Dřív se porstě lidi celkově na netu chovali víc jak by se chovali v realu. Aspon mi to tak příde.

Nic kdo si mě pamatuje a nějak sem ho za ty léta pobavil, pač to je asi jediný čím se mužu kasat když killerskej skill sem ztratiil cca v 15ti :D Tak ho zdravím poznal sem pár dobrej lidí. Bohužel bylo dost lidí co mě mazalo med kolem huby, nejvíc je, že mi pak napše někdo koho bych vůbec nečekal.

Na Chmat není čas sou už jiný věci priority :D Takový ten rodinný život a tak :DDD
# 1.9.2015 18.37
Uvnitř každého z nás je světlo
Nikdy není skryté, jen ho musíš zažehnout
Je to jediná věc, které musíš věřit
Je to jako diamant, stačí ji najít
big smoke
uživatel
SZ

Sam #12:V tej dobe medzi sebou v hre bojovali klany Sockers a ... A na meno druhého klanu si nespomeniem :D


R€SP€CT to byli... :)
https://www.youtube.com/watch?v=zrosGqKRshE
# 1.9.2015 20.10
 
Bob126
uživatel
Obrázek
SZ
Big Daddy: Na tebe se neda zapomenout! :D

BTW kluci hravate jeste nekdy Heroes and Generals? (Sam a Medved)
# 1.9.2015 21.14
 
Sam #12
CH.B.I.
Obrázek
Ve hře: Sammyk
SZ Web
Daddy nie ale ja si to občas zahrám :-X
# 1.9.2015 22.42
 
Houg_
uživatel
Obrázek
Ve hře: Houg,fappy
SZ Mail Skype
Krásné to časy, i když na 1.4ku vzpomínám jako na moji cca 4tou třídu. (a teď se připravte na sloh)

Hra mě v té době především docela poučila, protože jsem se v ní několikrát spálil a všude jsem byl pak opatrnější. Přinesla mi pár známostí, spoustu zábavy a krásných chvil... Asi nejvíce jsem si užil test, tudíž 1.5 a když se nad tím tak zamyslím, tak nejspíš především proto, že mi nešlo o to být nejlepší, ale prostě si to užít. Zábavy kopa, přestože jsem neuměl bugovat, živořil a těžce získával věci, ale mělo to pak pro mě alespoň nějakou hodnotu a přinášelo ten pocit štěstí/vítězství. Spousty času strávených na rubu/těžbě/rybárně, ale tehdy to nebylo otrávené klikání do vody, ale povídání si s ostatními obohacené o nějakou činnost, což je podle mě jeden z hlavních účelů hry a čímž je také tato hra ovlivněna. Trochu jsem povyrostl a začal se věnovat i trochu killení, tehdy 4té město pořád nacpané, takže o zábavu nouze nebyla a věci získané trochu jinak mi přinesly nový pohled na hru a přiznám se že i trochu odradilo od "ručního" vydělávání ve lhotce. A protože člověk je od přírody líný, začal jsem přemýšlet/vymýšlet a místo těžby jsem začal ochočovat hnědky a protože jsem měl díky tomu dlouhé mezipauzi, tak jsem mezitím stál za druhý acc ve 4tým a "sbíral" :D. Dále s příchodem vektoru s wipem jsem po pár měsících ukončil své hraní a dal si pauzu. Víc už se rozepisovat nebudu, tohle určitě všem jako má osobní historie stačilo.

Aktuální názor na hru (krátký): Komunita se měnila a také stále mění a hra zároveň s ní, co bylo už navrátit nepůjde... Tímto přeji lidem co se o to tady starají pevné nervy a obyčejným hráčům/kám pochopení a trpělivost.
# 1.9.2015 22.46
 

Stránky: 1 2

Fórum » Diskuse o Chmatákově » Poďte somnou zaspomínať...

Pro zasílání odpovědí se musíte přihlásit.



(Registrace)


↑ nahoru | © 2004–2009 Chmatákov Team. Všechna práva vyhrazena.